10 дивовижних наукових трюків з рідинами!


10 дивовижних наукових трюків з рідинами!
1. Повільний рух кульки по похилій поверхні. Вам потрібна в'язка рідина (бажано рідкий мед), важка куля (наприклад, металева), і куля в формі контейнера, що складається з двох половинок. Покладіть важку кулю в в одну з половинок кульки-контейнера, потім залийте туди в’язкої речовини трохи більше ніж на половину. Треба щоб в’язка речовина заповнювала цю частину контейнера трохи більше ніж на половину. Тепер залишилося щільно закрити контейнер. Все!

2. Класичний спосіб розпалювання вогню. Потрібна прозора пластикова пляшка з водою і лист паперу. Якщо надворі сонячно, то можна починати експеримент. Пляшка тут буде виконувати роль лінзи, тому краще обирати таку пляшку на поверхні якої є сферичні чи напівсферичні частини. Пляшкою, наче лінзою, фокусуємо сонячні промені, щоб вони зібрались в одній точці на поверхні паперу. Для кращого ефекту, ту частину, на яку будемо направляти промені, зафарбуємо чоним маркером - чорний колір краще вбирає сонячне світло і тому папір швидше запалає.

3 Простий, але цікавий трюк. Нам знадобиться вода, пластиковий пакет з застібкою і кілька добре наточених олівців. Наповні майже повний пакет, закрийте застібку. Далі беремо олівці і наскрізь проштрикуємо ними пакет. Кілька капель може пролитись, але загалом все виглядає дуже ефектно.

4 Ефектний трюк з рідинами різної густини. Суть полягає в тому що в скляну посудину заливають рідини різної густини в певній послідовності - спочатку ллють найгустішу рідину, потім менш густу, потім ще менш густу і т.д. Якщо залити все в правильній послідовності, то отримаємо красивий єфект. Не обов’язково використовувати всі ті рідини, що є на відео. Головне - не лити менш густу рідину перед більш густою, бо ці шари змішаються. На відео використано: густий кукурудзяний сироп, рідина для миття посуду, підфарбована вода, олія, підфарбований спирт. Перші дві рідини можна залити просто, але вже починаючи з фарбованої води, лити треба акуратно, трохи нахиливши посудину - щоб рідина лилась по стінці.

5 "Невидима пляшка". Налийте в скляну посудину гліцерин (продається в аптеках), і помістіть в туди скляну пляшку. Дивовижний оптичний ефект- пляшка неначе зникає в гліцерині.

6 "Танцююча рідина". Тут використана так звана неньютонівська рідина. Щоб її зробити візьміть пів склянки крохмалю і четвертину склянки води, добре розмішайте. Візьміть потужний аудіо динамік, зніміть з нього кришку, постеліть плівку і вилийте туди рідину. Тепер в динаміку треба ввімкнути звук частотою 60 Гц. В інтернеті є сайти, які генерують такі звуки. Наприклад сайт http://onlinetonegenerator.com - там виставляєте частоту 60 Герц і вмикаєте. Наша рідина починає "танцювати" над динаміком

7 "Два кольори". Наливаємо в одну скляну гарячу воду, в іншу - холодну. Склянки мають бути заповнені доверху. Холодну зафарбуємо в один колір, гарячу - в інший. Накриємо склянку з холодною водою тонкою пластиковою пластинкою і перевернемо. Поставимо їх на склянку з гарячою водою і акуратно виймемо пластинку. Що побачимо? Кольори змішалися, бо холодна вода важча і йде донизу, а гаряча вода йде доверху. Повсторимо експеримент, тільки поміняємо місцями гарячу й холодну воду. В результаті отримаємо красиву двоколірну композицію.

8 Ефект Ляйденфроста. Спобуйте лийнути трішки воду в холодну металеву посудину - нічого цікавого. Налліть воду в посудину, яка вже нагрілась на плиті - також нічого цікавого, можливо лише вода починає закіпати... А тепер добре накаліть посудину на плиті і лийніть води - ви побачите як каплі води неначе танцюють по розкалені поверхні. Це є ефект Ляйденфроста.

9 "Світ навпаки". Склянка з водою являє собою лінзу яка з якою можна робити цікаві ефекти. Дивіться відео.

10. Для цього трюку потібно капнути шприцом на скляну поверхню (яка міститься у воді) кілька капель підфарбованого в різні кольори кукурудзяного сиропу (можливо підійде гліцерин). При обертанні скляної поверхні ми можемо бачити як кольори змішуються, а при зворотньому обертанні - все повертається назад.


Якщо відео англійською мовою, ви можете увімкнути українські субтитри.
Звичайно, якість розпізнавання англійської мови і англо-український переклад ще не досконалі, але суть зазвичай можна зрозуміти.
Якщо ви не знаєте як вмикати українські субтитри, подивіться цю коротеньку інструкцію>>>